smoking incense

Ароматните пръчици, имат богата история отвъд българските супермаркети. Слабо известно е, че тяхната наситена миризма в древността се е свързала с благоуханието на всичко, за което в момента се грижат парфюмите, праховете за пране или тоалетните ароматизатори. Освен за простодушно удоволствие от горенето на натурално благоухание, инсенс се свързва и с религиозни ритуали, празници, грижа за тялото и за прогонване на зловония (наричани от някои, зли духове). Етимологията проследява  споменаването на думата Incense от старофренски  през 13 век, означаваща „сладко миришеща субстанция”, от късен латински incensum, което буквално може да се преведе като „нещо изгорено”.

Слабо известно е и че миришещите клечки могат  (и би трябвало) да се произвеждат от естествени материали. Миризмата е по-различна, а освен това химическият състав е по-ясен от широкопопулярните имитации (например тези от магазините за 1 лев).

Известните индийски ароматни пръчици агарбати съдържат счукани в хаванче сандалово дърво, пачули, смола, ветивер, към които се добавя малко вода за да се образува паста, а за горенето помага добавената селитра. Сместа се нанася върху бамбукова пръчица, която след това се пали и изгаряйки разнася своите благоухания. Китайците пък използват специално сито, към което пресират инсенсовата паста и получените от това прави и криви инсенсови спагети се остават да съхнат. Горенето на инсенс освобождава етеричните масла, заключени в изсушената смола.

История с благоуханните горящи смески имат и древните египтяни, които вярвали, че ароматът на инсенс помага на мъртвите души по пътя им към отвъдното, а разбира се намирали приложение и в прословутата египетска козметична и парфюмерийна дейност.

incense

Вавилонци, римляни, древни гърци, евреи и араби, историята пази сведения за използване на инсенс из целия античен свят, най-често с важността си по време на ритуали, религиозни церемонии и благоуханни битови удоволствия.

Добре известно е и използването на тамян в християнските богослужения.

psycadelic ganeshАроматните пръчици са важни и в аюрведа, където в зависимост от аюрведичните принципи съставките на инсенс се разделят на пет класа: етер (плодове) – например звезден анасон; вода (стебла и клонки) – например сандалово дърво, чедър и други; земя (корени) – например джинджифил, куркума ; огън (цветя), например карамфил и въздух (листа) – например пачули.

Съвременното производство на индийски ароматни пръчици става от естествени материали. Клечките се внасят от Китай и са от бамбуково дърво, а горните им части са покрити с фина дървесина на прах, която помага за абсорбирането и задържането на благоуханните масла, в които в последствие пръчиците се потапят. Понякога за абсорбирането на маслата се използва и въглищен прах.

Ароматните растения на маслена основа се смесват по различни рецепти – оттам идват и различните видове ароматни пръчици. Използват се и малки количества боя за оцветяване. Съществуват и т.нар. dhoop клечки, при които не се използва бамбукова пръчица за основа. Тези клечки са много крехки, тъй като изсушената смес стои независимо от солидна бамбукова основа.

Най-често използвани материали в индийския инсенс включват: сандалово дърво, чампа и масала.

Инсенс в магазин Мухоморка се внася от Индия и е в духа на горесописаните традиции за производство и употреба.