Как може една купа да пее ли? Отговорът не е мистичен, а съвсем лесно разбираем от всеки завършил 7ми клас. Става дума за механичен резонанс. След леко тупване с дървено чукче по външния ръб на купата се вкарва вибрация в кръглия предмет, с която може да се свири. Завъртайки чукчето по купата, звукът (вибрацията) се задържа и лесно може да се манипулира.

blue singing bowl

В действителност, днес би било много трудно да се сдобием с истинска „тибетска“ купа, особено антична. Защо ли? Тибетците са притежавали златото, а Непалците са тези с уменията. Най-често материалите произхождат от Тибет и в последствие се пренасят през планината.

Никой не знае кога и защо точно е създадена, тъй като историците откриват сведения единствено за странстващи будисти, които я пренасяли през Хималаите между Тибет и Непал. Не се съобщава за конкретната цел на това произведение и това ни кара да се усмихваме кротко на мистичното ѝ предназначение. Знае се, че купата е използвана в ритуали, а поради магическата си песен често се появява и като инструмент в помощ на медитиращия. Например в западните медитационни центрове по време на масова медитация удостоверено лице почуква по купата, и по този начин възвестява за начало или край на медитацията, отмерва равни интервали от нея и напомня на присъстващите да не забравят настоящия момент.

budha singing bowl

Свиренето с купа за медитация е трудно начинание в началото, най-често всеки се затруднява с това, да улови темпото и силата на натиска, с които да поддържа звука ѝ, но с практиката започва да се научава да свързват собственото си тяло с вибрациите на пеещата купа и по този начин да успее да я контролира по свое желание.

По-тежките купи се държат в изпъната длан или на малка възглавничка (ако е прекалено обемиста купата), а тези които са под 17 см. диаметър се държат на върха на пръстите.

Специално за тибетските пеещи купи е сплавта, от която са направени. Те се произвеждат единствено в Тибет и Непал и местните майстори се стараят да запазят рецептите си. Знае се, че купите съдържат два, три, четири, пет или седем метала – злато, сребро, живак, мед, желязо, калай и олово, които кореспондират със седем космически обекта (Слънце, Луна, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн). Пропорциите в различните тибетски пеещи купи са уникални и те имат различен цвят, тежест, вибрации и звучене. Много е важно да внимавате, ако в ръцете ви попадне такъв предмет, тъй като пукнатина върху него би означавала край на песента му. Представители на Мухоморка имат опит с пропукването на такива изделия и са установили, че дори да секнете гласа на една тибетска пееща купа, нейният живот може да продължи, макар и в целомъдрено мълчание като съхранител на пръстени, ядки или други подходящи предмети. Пенсионираната пееща купа продължава да е все така красива заради богатата си на орнаменти външност, установихме ние.

unnamed

В магазин Мухоморка на улица Юрий Венелин 4 може да откриете здрави и спукани тибетски пеещи купи, да ги разгледате и да чуете магическите им звуци и сами да опитате да ги накарате да запеят. А ако искате да се насладите в пълнота на богатството на гласа им, бихме ви препоръчали да посетите някой от майсторските концерти, които се провеждат често в софийските йога центрове.